Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Παλιό και φτηνό κόλπο τα χρέη του δήμου Φυλής... 'Αρθρο της Μένης Πιρπινιά


Συντάχθηκε απο τον/την Μένη Πιρπινιά   
Δευτέρα, 22 Ιούλιος 2013 19:34
meniΤην παλιά και δοκιμασμένη συνταγή του «διαίρει και βασίλευε» επιχειρεί να εφαρμόσει και στην περίπτωση των δήμων η κυβέρνηση, εξαπολύοντας τα «εξαπτέρυγα» που αναμασούν κάθε λίγο τα χρέη αρκετών από αυτών. Το τελευταίο δημοσίευμα δε, το οποίο ανέφερε για μια ακόμα φορά το δήμο Φυλής, ως έναν από τους καταχρεωμένους δήμους, εξυπηρετούσε με ένα σμπάρο, δυο τρυγόνια: την πολιτεία αφενός και τα συμφέροντα της διαχείρισης απορριμμάτων αφετέρου...
Ουδείς μπορεί να διαφωνήσει ότι οι δήμοι – στην συντριπτική τους πλειοψηφία – χειρίστηκαν εξαιρετικά λανθασμένα και προς μικροπολιτικό όφελός τους τις δυνατότητες της τοπικής Αυτοδιοίκησης τα προηγούμενα χρόνια.
Για να χτυπήσουν παλαμάκια χρειάζονται, όμως, δυο χέρια. Και αν το ένα ήταν των δημάρχων, το δεύτερο ήταν της πολιτείας. Η οποία έκανε πως δεν έβλεπε, δεν άκουγε, δεν ρώταγε. Και τώρα ζητάει τα ρέστα. Για την άσκηση μιας πολιτικής που υπέθαλπε και ενέκρινε – αν δεν παρότρυνε να υπάρχει.
Ακόμα χειρότερα από τα ρέστα, ζητά την κεφαλή επί πίνακι εργαζομένων και αιρετών, για τους οποίους, ως άλλος Πόντιος Πιλάτος, νίπτει τας χείρας της. ‘Η τους «κρεμά στα μανταλάκια».
Ιδιαίτερα δε στην περίπτωση του δήμου Φυλής, διαπράττει ένα ακόμα λάθος: δίνει τα χρέη του δήμου προς το κράτος αλλά παραλείπει να δώσει τα χρέη του κράτους προς το δήμο.
Τα οποία, με έναν πρόχειρο υπολογισμό, ανέρχονται περίπου σε 300.000.000 ευρώ! Από απαλλοτριώσεις γης και διάφορες υποχρεώσεις κρατικών και άλλων φορέων.
52 εκατομμύρια φέρεται να χρωστά ο δήμος Φυλής, 300 εκατομμύρια φέρεται να του χρωστά το κράτος. Άνισο το ισοζύγιο...
Η περίπτωση, όμως, του δήμου Φυλής εμπεριέχει και ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο: την άρνησή του να δεχθεί τα εργοστάσια απορριμμάτων. Προς τούτο, η «αναψηλάφηση» των αντισταθμιστικών, η «ευκολία» να καταταγεί στην πρώτη θέση των «μαύρων προβάτων», η «αρνητική» δημοσιότητα.
Παμπάλαιο και γνωστό το κόλπο. Φτηνό, επιπλέον...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου