Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Ο οικοφασισμός της Χρυσής Αυγής

Πολλές δεκαετίες μετά την εκκόλαψή του στη ναζιστική Γερμανία, το αυγό του οικοφασισμού κάνει εκ νέου την εμφάνισή του στην Ελλάδα του 2013.

Η φωτογραφία δείχνει ένα χαμογελαστό κοριτσάκι να τοποθετεί ένα κλαράκι πεύκου σε ένα μικρό λάκκο. Η είδηση είναι μια εκδήλωση δενδροφύτευσης στο Αγρίνιο από κλιμάκιο της Χρυσής Αυγής. «Κάνοντας πράξη την Δεντροφύτευση, παραμένουμε πιστοί στα ιδεώδη της πραγματικής Οικολογίας», αναφέρει η ανακοίνωση της οργάνωσης. Πολλές δεκαετίες μετά την εκκόλαψή του στη ναζιστική Γερμανία, το αυγό του οικοφασισμού κάνει εκ νέου την εμφάνισή του στην Ελλάδα του 2013.

Ο σπόρος είχε πέσει ήδη από το 2007, σε φαινομενικά ανύποπτες εποχές. Η Χρυσή Αυγή είχε συστήσει την «Πράσινη Πτέρυγα», μια οργάνωση «για το φυλετικό ανθρωπισμό και την οικολογική συνείδηση», η οποία είχε δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό ακροδεξιό οικολογικό μπλογκ. Στο oikologiko.blogspot.gr άρχισαν να αναρτώνται άρθρα «οικολογικού» ενδιαφέροντος διανθισμένα με κανονική ναζιστική προπαγάνδα. «Μέσα από τα άρθρα τους επιδιώκουν να “πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους” και να δημιουργήσουν “πολλές Πράσινες Πτέρυγες σε κάθε γειτονιά”», αναφέρεται σε μελέτη του Τμήματος Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου (Γιώργος Κόρδας). «Επιτίθενται στο κόμμα των Οικολόγων - Πράσινων, το οποίο αποκαλούν “εναλλακτικό ΣΥΡΙΖΑ”, λόγω δηλώσεών του στο μακεδονικό ζήτημα και τελικά τους χαρακτηρίζουν ανθέλληνες, αφού το ίδιο κόμμα δε διστάζει να ταχθεί υπέρ των πάσης φύσεως μειονοτήτων. Στοχοποιούν τους μετανάστες ως “φορείς βρωμιάς” και “εμπρηστές”». Το «πιστεύω» της οργάνωσης δεν αφήνει περιθώρια για αμφιβολία: «Η Ευγονική και η Οικολογία υπό το πρίσμα των Εθνικιστικών ιδεών είναι δυο άρρηκτα συνδεδεμένες έννοιες. Η Φυλή και η Φύση είναι για εμάς απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο».

Μολονότι το συγκεκριμένο σάιτ είχε αναπτύξει έντονη δραστηριότητα, σταδιακά άρχισε να φθίνει και από τον Ιούλιο του 2012 δεν έχει ανανεωθεί. Τη θέση του ως κύρια φωνή της «οικολογικής ΧΑ» έχει πάρει το volksland.blogspot.com (από το εθνικιστικό γερμανικό κίνημα Volk), το οποίο ανήκει στην Τοπική Οργάνωση Εύβοιας-Βοιωτίας. «Το φόντο του είναι από το κάστρο του Αφρατίου και μας δείχνει το Ληλάντιο Πεδίο και τη Βοιωτία στο βάθος να χωρίζονται από το Νότιο Ευβοϊκό. Η επιλογή του Ληλάντιου Πεδίου δεν είναι τυχαία καθώς πρόκειται για τόπο με ιστορία που ανάγεται στην προϊστορική περίοδο», παρατηρεί ο κ. Κόρδας. Οργανώνουν μεταξύ άλλων δράσεις δασοπροστασίας, προώθησης ντόπιων προϊόντων, προστασίας αδέσποτων. Προωθούν τα πλεονεκτήματα των ελληνικών αιγοπροβάτων, ζητάνε βοήθεια για να δημιουργήσουν «Ζωντανή Τράπεζα Ελληνικών Σπόρων», διαφημίζουν αυτόχθονες φυλές ζώων. «Οσο και αν επιδιώκουν να εμφανίζουν πιο mainstream προφίλ, δεν ξεφεύγουν από χρήση λόγου και ενεργειών που συνάδουν στον ακροδεξιό χώρο. Πιο συγκεκριμένα, διαφημίζουν την ενέργεια του Δήμου Αλεξανδρουπόλεως για τη δημιουργία Κοινωνικού Βιο - αγροκτήματος, επισημαίνοντας πως “η χρήση του θα πρέπει να αφορά τους πραγματικούς δημότες και όχι τους λαθρομετανάστες, που καταλαμβάνουν τις θέσεις σε διάφορες δημόσιες υπηρεσίες». Εδώ ανήκει και η περίπτωση της αφίσας που προτρέπει τον Ελληνα αγρότη να χρησιμοποιήσει Ελληνες στις γεωργικές του εργασίες, αλλά και το άρθρο που αναφέρεται σε ένα έγκλημα στις Πλαταιές, με θύματα άλογα και θύτη έναν “Αλβανό”, “τσαμπουκά” και “εγκληματία”».

Το δόγμα «Αίμα και Γη»

Στόχος της Χρυσής Αυγής είναι να δημιουργηθούν «οικοφασιστικά δίκτυα». «Μάλιστα χρησιμοποιούν τόσο προσεκτικά το λόγο τους ώστε να μπορούν και να απευθυνθούν και σε ανθρώπους που δεν θεωρούν εαυτούς φασίστες» σημειώνει ο ίδιος. Πρόκειται για πανομοιότυπη δράση με τα οικοφασιστικά κινήματα της ναζιστικής Γερμανίας. Οπως εξηγεί στην «Κ» ο καθηγητής Εφαρμοσμένης Ηθικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Ευάγγελος Πρωτοπαπαδάκης, την ιδεολογική «βάση» αποτελούσε το δόγμα Αίμα και Γη, η θεωρία ότι η γη ισοδυναμεί με την πατρίδα και τελικά το έθνος. Γι’ αυτό και επιθυμούν η γη να παραμείνει «αγνή και καθαρή» χωρίς επαφή με άλλες εθνότητες που θα τη «μολύνουν». «Και οι σύγχρονοι φασίστες εκμεταλλεύονται το οικολογικό κίνημα με τον ίδιο τρόποι. Αφήνεται να εννοηθεί ότι εάν υπήρχε ένα απολυταρχικό κράτος, δεν θα συνέβαιναν περιβαλλοντικά εγκλήματα, άποψη που δυστυχώς μπορεί να βρει απήχηση σε έναν κόσμο απογοητευμένο».

Φυσικά, η «οικολογία» της ΧΑ δεν αναγνωρίζεται από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις. «Το περιβαλλοντικό κίνημα διεθνώς έχει ένα σημαντικό χαρακτηριστικό: είναι ένα εξαιρετικά ετερόκλητο μείγμα ανθρώπων» αναφέρει στην «Κ» ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών της Greenpeace. «Το οικολογικό κίνημα είναι μια μεγάλη οικογένεια με εκατομμύρια μέλη σε ολόκληρο τον πλανήτη και μόνο έναν όρο: το σεβασμό στο συνάνθρωπό μας, χωρίς όρους και διακρίσεις. Πώς μπορεί κάποιος να αγωνίζεται για το καλό του πλανήτη αλλά όχι για το καλό της ανθρωπότητας;»


Πηγή: Καθημερινή Tης Λίνας Γιάνναρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου