Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΆΓΙΟ

ΚΑΛΟ ΚΟΥΡΆΓΙΟ
Η δραματική τριετία που αλλάζει τη χώρα
2010
23 Απριλίου: Από το Καστελόριζο ο Γ. Παπανδρέου ζητά την ενεργοποίηση του Μηχανισμού Στήριξης από Ε.Ε. και ΔΝΤ.
4 Μαΐου: Κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα μέτρα του πρώτου Μνημονίου Στα 110 δισ. το δάνειο από Ε.Ε. και ΔΝΤ στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης.
18 Οκτωβρίου: Nτοβίλ. Μέρκελ - Σαρκοζί ανακοινώνουν πως εφεξής ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετέχει στις αναδιαρθρώσεις χρεών των κρατών-μελών ανοίγοντας δρόμο για το PSI.
15 Νοεμβρίου: Νέα αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 στο 15,5% του ΑΕΠ από τη Eurostat.
2011
11 Μαρτίου: Απόφαση Ε.Ε. για επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων και την πρώτη μείωση των επιτοκίων.
6 Μαΐου: Ο Ζ. Κ. Γιούνκερ εκτιμά πως η Ελλάδα χρειάζεται πρόσθετη στήριξη.
23 Μαΐου: Νέο πακέτο συμπληρωματικών μέτρων 6 δισ. ευρώ ή 2,8% του ΑΕΠ για το 2011.
17 Ιουνίου: Ανασχηματισμός με αντικατάσταση Γ. Παπακωνσταντίνου από Ευάγγ. Βενιζέλο.
21 Ιουλίου: Απόφαση Ε.Ε. για «κούρεμα» 21% στους ιδιώτες
2 Σεπτεμβρίου: Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το νέο Μνημόνιο με αποχώρηση των εκπροσώπων της από την Αθήνα, υπό την πίεση της ελληνικής πλευράς για αναδιαπραγμάτευση των όρων.
11 Σεπτεμβρίου: Απόφαση για συμπληρωματικά μέτρα 1% του ΑΕΠ.
26 - 27 Οκτωβρίου: Αποφάσεις Συνόδου Κορυφής για PSI στο 50%.
Αρχές Νοεμβρίου: Ο Γ. Παπανδρέου προτείνει δημοψήφισμα εάν η χώρα αποδέχεται ή όχι τις αποφάσεις της Συνόδου - αυτόματη αντίδραση Μέρκελ - Σαρκοζί για μετασχηματισμό του δημοψηφίσματος σε ναι ή όχι για την παραμονή μας στο ευρώ.
3 Νοεμβρίου: Ανατρέπεται η απόφαση για δημοψήφισμα - ακολουθεί παραίτηση Παπανδρέου.
11 Νοεμβρίου: Ορκίζεται η κυβέρνηση Παπαδήμου με τη συμμετοχή σε αυτή 35 στελεχών της προηγούμενης κυβέρνησης Παπανδρέου, 6 στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία και 4 από το ΛΑΟΣ.
2012
9 Ιανουαρίου: Κατατίθεται στη Βουλή το νέο Μνημόνιο - πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμα 2 δισ. το 2012 - Αλλαγές στην αγορά εργασίας.
20 Φεβρουαρίου: Αναμόρφωση της δανειακής σύμβασης στα 144 δισ. πλέον η συμμετοχή της Ε.Ε. και στα 28 δισ. η συμμετοχή του ΔΝΤ.
12 Μαρτίου: Λαμβάνει χώρα το PSI, με «κούρεμα» 53,5% στα ομόλογα που κατέχουν οι ιδιώτες.
Η αναβίωση του Grexit
15 Μαΐου: Διεξάγονται οι πρώτες βουλευτικές εκλογές από τις οποίες δεν προκύπτει ο σχηματισμός κυβέρνησης - ένταση στο πολιτικό σκηνικό από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ και τη μεγάλη πτώση του ΠΑΣΟΚ.
17 Μαΐου: Λήγει η θητεία της κυβέρνησης Παπαδήμου. Αναλαμβάνει η υπηρεσιακή κυβέρνηση Πικραμμένου έως τις εκλογές.
Νέα τρικομματική κυβέρνηση
17 Ιουνίου: Δεύτερες βουλευτικές εκλογές - Σχηματισμός τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας υπό τον Αντ. Σαμαρά με τη συμμετοχή ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.
Το θρίλερ της δόσης και της νέας συμφωνίας για το χρέος
24 Ιουλίου: Ξεκινά ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την τρόικα για τη δόση των 31,5 δισεκατομμυρίων που κανονικά έπρεπε να είχε εκταμιευθεί από τον Ιούνιο.
Αύγουστος - Σεπτέμβριος: Κλιμακώνονται πολυεπίπεδες διαπραγματεύσεις για δόση ? επιμήκυνση και χρέος, ενώ κορυφώνεται η κόντρα στο εσωτερικό της τρόικας. Στο επίκεντρο η απαίτηση του ΔΝΤ για νέα αναδιάρθρωση του χρέους.
9 Οκτωβρίου: Επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα.
17 Οκτωβρίου: Οριστική συμφωνία ελληνικής κυβέρνησης και τρόικα για το πακέτο μέτρων 13,5 δισ. για τη διετία 2013 - 2014, μετά από 4μηνες διαπραγματεύσεις.
18 Οκτωβρίου: Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης - θετικό κλίμα για την Ελλάδα, αλλά η Ε.Ε. θέτει ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης την ψήφιση του πακέτου των 13,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.
7 Νοεμβρίου: Ψηφίζεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο, με 153 «ναι» με όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της δόσης, με μεγάλες ανατροπές σε εργασιακά, μισθούς και συντάξεις.
12 Νοεμβρίου: Το Eurogroup εγκρίνει τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα για να επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
27 Νοεμβρίου: Νέα μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup για την Ελλάδα. Συμφωνία για νέα λύση-πακέτο για το ελληνικό χρέος ώστε να μειωθεί στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και κατ' αρχήν απόφαση για την εκταμίευση της δόσης. «Πράσινο φως» για την επαναγορά ομολόγων.
11 Δεκεμβρίου: Ολοκληρώνεται η επαναγορά ελληνικών ομολόγων αξίας 31,9 δισ. ευρώ με την οποία προκύπτει καθαρή διαγραφή χρέους περίπου 20 δισ. ευρώ.
13 Δεκεμβρίου: Αποφασίζεται η εκταμίευση της δόσης 52,5 δισ. έως το τέλος Μαρτίου.
2013
Φεβρουάριος: Ξεκινά ο νέος έλεγχος από την τρόικα.
Απρίλιος: Ολοκληρώνονται οι διαπραγματεύσεις με συμφωνία για τις απολύσεις στο Δημόσιο, χωρίς την απαίτηση λήψης πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων τη διετία 2013 - 2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου