Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Κομισιόν: «Αντισυνταγματική η λεηλασία του Πράσινου Ταμείου, αλλά προβλέπεται στο μνημόνιο»


Είναι κοινό μυστικό ότι η τρόικα, με την πλήρη συγκατάνευση της τρικομματικής κυβέρνησης, αδιαφορεί πλήρως για το αν οι απαιτήσεις της έρχονται σε σύγκρουση με το Σύνταγμα της Ελλάδος. Άλλη μια απόδειξη γι’ αυτό είναι η απάντηση που έδωσε ο Επίτροπος Ολι Ρεν στον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Χουντή γύρω από τη λεηλασία του Πράσινου Ταμείου προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο στόχος της μείωσης, πάση θυσία, του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας μας.
Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου υποτίθεται πως προορίζονται αποκλειστικώς για περιβαλλοντικές δράσεις και προέρχονται από εισφορές, φόρους και πρόστιμα που πληρώνουν οι έλληνες πολίτες. Ωστόσο, με τους Ν. 4024/2011 και 4011/2013 μόνο το 2,5% των πόρων απέμεινε για περιβαλλοντικές δράσεις, αφού τα υπόλοιπα χρήματα διατέθηκαν για τη μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης.
Ο κ. Ρεν υποστήριξε πως σύμφωνα με συνταγματικές διατάξεις, οι πόροι του Πράσινου Ταμείου πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο για τη στήριξη περιβαλλοντικών έργων, ωστόσο ομολόγησε πως η εισαγωγή αυστηρότερου κανόνα σχετικώς με τις δαπάνες του ήταν ένα εκ των μέτρων για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2013-14. «Από την άποψη αυτή, οι αποφάσεις για τη μεταφορά των εσόδων αποτελούσαν μέρος των όρων του προγράμματος», συμπλήρωσε ο κ. Ρεν, ο οποίος έδωσε αόριστες υποσχέσεις πως μετά από το 2016 το Πράσινο Ταμείο θα δαπανήσει μεγάλο μέρος των πόρων του για περιβαλλοντικά έργα.
Από την πλευρά του, ο κ. Χουντής, ο οποίος ζητούσε να πληροφορηθεί αν η υφαρπαγή των πόρων του Πράσινου Ταμείου ήταν απαίτηση της τρόικας και καλούσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξηγήσει στους έλληνες πολίτες γιατί τους επιβάλλεται να πληρώνουν «πράσινους» φόρους όταν τα χρήματα αυτά μόνο σε ποσοστό 2,5% πηγαίνουν σε περιβαλλοντικές δράσεις, έκανε λόγο για ακραίο κυνισμό και κραυγαλέα περιφρόνηση της ελληνικής Συνταγματικής Τάξης και των ελλήνων πολιτών εκ μέρους της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου