Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Η ανεργία ως τροφή ακροδεξιών τεράτων

Η ανεργία ως τροφή ακροδεξιών τεράτων

Η ευρωπαϊκή ακροδεξιά αυξάνεται και πληθύνεται σπεκουλάροντας στο φόβο και την ανασφάλεια των εργαζομένων μπροστά στον αβάσταχτο εφιάλτη της ανεργίας.


Του
Νίκου Τσαγκρή για την εφημερίδα "Εποχή"

Μια κλινική στην Πλατεία Βάθη είναι πρόβλημα. Παρκάρεις απέναντι και καμιά δεκαριά ζευγάρια μάτια, καρφωμένα σε ταλαίπωρα πρόσωπα, σε περιεργάζονται σαν λέιζερ θλίψης – φθόνου. Είναι άνεργοι οικονομικοί μετανάστες του «γκέτο» που, με επίκεντρο τη μικρή πλατεία, εκτείνεται ως την Ομόνοια, το Μεταξουργείο, τον Σταθμό Λαρίσης, τον Κολωνό. Και ύστερα σκαρφαλώνει μέχρι την Πλατεία Αττικής και την Κυψέλη…

Ο θυρωρός της κλινικής με σταματάει: «Μην αφήσεις το αμάξι εκεί», μου λέει, «σε δέκα λεπτά μπορεί να μη βρεις ούτε τις ζάντες!». Το ρισκάρω. «Θύμα της ξενοφοβίας», σκέφτομαι. Είναι σαφές ότι υπερβάλλει. Διαβάζω, άλλωστε, την απέχθειά του για τους «ξένους» στο θολό του βλέμμα, στο φόβο που κρυφοκοιτάζει πίσω απ’ τις εκφράσεις του: «Πέντε λεπτά», του λέω, «θα τ’ αφήσω! Ρίχνε καμιά ματιά αν θέλεις»

«Αδερφέ, είσαι τρελός», γκρινιάζει. «Κοίτα τουλάχιστον μήπως έχεις κάνα μπουφάν, καμιά σακούλα μέσα! Θα στο σπάσουνε! Αυτοί μπορούν να σου κλέψουν οτιδήποτε! Ακόμα και τη δουλειά σου»!..


Ο φόβος «να σου κλέψουν τη δουλειά»


Αυτό είναι: «οι ξένοι μπορούν να σου κλέψουν ακόμα και τη δουλειά σου»! Αμ οι Έλληνες; Μόλις προχτές ο Σαμαράς και τα συνεταιράκια του, ο Βενιζέλος και ο Κουβέλης, έκλεψαν τη δουλειά από 4.000 υπαλλήλους του Δημοσίου, ακριβώς την ώρα που το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ανακοίνωνε ότι η ανεργία, μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα αγγίξει το 30%. Στον ίδιο χρόνο, ο μέσος όρος ανεργίας στην ευρωζώνη ξεπερνά το 12% (Eurostat), ενώ ο αριθμός των ανέργων στον κόσμο, σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, θα αυξηθεί κατά 5,1 εκατομμύρια μέσα στο 2013, ξεπερνώντας τα 202.000.000.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, ο φόβος «να σου κλέψουν τη δουλειά σου» που, στην ιστοριούλα μας, είναι απλώς ο φόβος ενός έλληνα θυρωρού κλινικής στην πλατεία Βάθη γίνεται φόβος παγκόσμιος, ένας αβάσταχτος διαπλανητικός εφιάλτης: ο εφιάλτης της ανεργίας. Που, στις συνθήκες της βαθιάς οικονομικής κρίσης που βιώνουμε, προστίθεται στον ανασφαλή ψυχισμό εκατομμυρίων εργαζομένων. και, με λίγη πολιτική… βοήθεια, λίγη κοινωνική σπέκουλα, γίνεται ψύχωση και ιδεοληψία. Ανεργία ξενοφοβία ρατσισμός εθνικισμός: ιδανικές τροφές για ακροδεξιά τέρατα…


Η σπέκουλα δυναμώνει την ακροδεξιά


Αρκετά χρόνια πριν, τότε που ο όρος «παγκοσμιοποίηση» συνοδευόταν από το βίαιο γκρέμισμα των εθνικών πολιτισμικών ταυτοτήτων και εκλαμβανόταν όχι άδικα ως ο Δούρειος Ίππος ενός νέου τύπου ευρωαμερικανικού επεκτατισμού, βλέπαμε τον εθνικισμό να επανέρχεται, ανακλαστικά, σαν ένστικτο πολιτισμικής αυτοσυντήρησης, παντού στον κόσμο. Τότε σημείωνα ότι «αυτός ο μεταμοντέρνος εθνικισμός (ο λεγόμενος και «εθνισμός») δεν είναι απαραίτητα αρνητικός, ούτε, βέβαια, θετικός: εξαρτάται από την ποιότητα των πολιτικών διαχειριστών – χειραγωγών του, ατόμων, ομάδων, κομμάτων, κινήσεων, κινημάτων»…

Σήμερα, εν μέσω της κρίσης, με την ανεργία στο limit up και τους οικονομικούς μετανάστες στο στόχαστρο, οι ανεπαρκείς ευρωπαίοι ηγέτες της τελευταίας γενιάς, όλο και πιο συχνά, λαϊκίζουν αδίστακτα, εκστομίζοντας εθνικιστικά φληναφήματα με στόχο τα εκλογικά κέρδη: «Η πολυπολιτισμικότητα έχει αποτύχει» διακηρύσσει η Μέρκελ. «Να ανακαταλάβουμε τις πόλεις μας από τους λαθρομετανάστες» κομπάζει ο Σαμαράς. «Oι τούρκοι και οι άραβες μετανάστες έχουν χαμηλότερο δείκτη νοημοσύνης», γράφει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης Τίλο Σάραζιν. Ενώ ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, κάνει… εθνική αυτοκριτική δηλώνοντας ότι «…ανεχθήκαμε από τις κοινότητες των ξένων να καταπατήσουν τις αξίες μας». Φυσικά, μ’ αυτόν τον τρόπο, αντί να αποκομίζουν εκλογικά οφέλη, προπαγανδίζουν και δυναμώνουν τα κόμματα της ακροδεξιάς!..


Η ακροδεξιά αυξάνεται και πληθύνεται


Έτσι η ευρωπαϊκή ακροδεξιά αυξάνεται και πληθύνεται: το αυστριακό FPO (το κόμμα των νοσταλγών του Τρίτου Ράιχ) διεκδικεί με αξιώσεις την εξουσία. Το νεότευκτο ουγγρικό «Jobbik» (ιδρύθηκε το 2003) σε πρόσφατη δημοσκόπηση αναδείχτηκε δεύτερο κόμμα (19%) ξεπερνώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που μένει τρίτο με 17%! Το νορβηγικό «Κόμμα της Προόδου», με ποσοστό 23% είναι σήμερα η δεύτερη πολιτική δύναμη της χώρας, ενώ το εθνικιστικό φιλανδικό «Αληθινοί Φιλανδοί» κυμαίνεται στο 19% και το ακροδεξιό «Κόμμα του Λαού» της Δανίας κέρδισε, το 2011, το 14%. Το ολλανδικό ισλαμοφοβικό και αντιευρωπαϊκό «Κόμμα της Ελευθερίας» ευδοκιμεί με ποσοστά της τάξεως του 16%. Στη γειτονική μας Βουλγαρία, το εθνικιστικό «Ataka» (=επίθεση), που ιδρύθηκε το 2005, φιλοδοξεί στις επερχόμενες εκλογές να μπει στη Βουλή. Όσο για τα δικά μας, τα απεχθή χρυσαυγίτικα, τα γνωρίζουμε όλοι, ας μην τα αναπαράγουμε…

Δεν λέω τίποτα. Απλά θυμίζω ότι ο Χίτλερ και το ναζιστικό κόμμα πάτησαν πάνω στη μνησικακία και τη βιαιότητα των άνεργων μαζών που ήσαν προσκολλημένες στο «λαϊκό πιάτο σούπας» και στις ατέλειωτες ουρές μπροστά στα γραφεία ανεργίας. Και ότι οι σημερινοί μικροί «Χίτλερ» και τα ακροδεξιά κόμματά τους πατούν στο φόβο και την ανασφάλεια των εκατομμυρίων εργαζομένων απέναντι «σ’ αυτές τις αγριεμένες μάζες των ανέργων, απέναντι στις πεινασμένες ορδές των οικονομικών μεταναστών»: αυτοί μπορούν να σου κλέψουν οτιδήποτε! «Ακόμα και τη δουλειά σου»!..

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου