Σελίδες

Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 30 Απριλίου 2013

Τα Πάθη των εργαζομένων: Προσλαμβάνονται με μηνιάτικο 460 ευρώ!

Τη χαρά διαδέχτηκε το σοκ! Έκπληκτη άκουσε νεαρή μητέρα δύο παιδιών στο Ηράκλειο, που επιτέλους βρήκε δουλειά, το μισθό που θα εισέπραττε δουλεύοντας κανονικό κατά τα άλλα 8ωρο. Ούτε 580 ευρώ μικτά, όπως διατείνονταν πολλοί, ούτε 520, όσο αγγίζει "καθαρά" ο βασικός μισθός.


Τετρακόσια εξήντα ολόκληρα ευρώ η αμοιβή της για έναν μήνα σκληρής και κοπιαστικής εργασίας σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων του Ηρακλείου!
Κι όμως αυτή είναι η ωμή πραγματικότητα που ζουν εκατοντάδες Κρητικοί που βιώνουν τα δικά τους Πάθη, καθώς βρίσκουν μεν μια δουλειά μετά κόπων και βασάνων, αλλά αμείβονται τελικά με ψίχουλα. Τα βάζουν κάτω ξανά και ξανά, αλλά δεν τους "βγαίνουν τα κουκκιά". Κι όλο αυτό ενώ διαβεβαίωναν όλους τους εργαζόμενους ότι δε θα φτάσουν σε μισθούς Βουλγαρίας αλλά τώρα πληρώνονται κάτι περισσότερο από… χαρτζιλίκι.
Πάει και το επίδομα γάμου

Κι ενώ η ΓΣΕΕ διαβεβαίωνε ότι μέχρι και το Μάιο δε θα αφαιρείτο το επίδομα γάμου από το μισθό, η πραγματικότητα καταδεικνύει ότι έχει αφαιρεθεί προ πολλού εδώ και μήνες. Σε πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις το επίδομα γάμου, που αγγίζει περίπου το 10% του μισθού, έχει αφαιρεθεί από το μισθό των εργαζομένων και το μηνιάτικο  κατρακύλησε σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα. Έτσι κάπως εξηγούνται τα 460 ευρώ μισθός, ένα ποσό εξωφρενικό μεν, νόμιμο δε, σε περιπτώσεις τουλάχιστον που μιλάμε για νέους εργαζόμενους κάτω των 25 ετών, χωρίς προϋπηρεσία και με βάση το σύνολο των κρατήσεων.
Ένα μεροκάματο την εβδομάδα
Και δεν είναι το μόνο εξωφρενικό που σημειώνεται εν καιρώ μνημονίου. Όπως ανέφερε ο απερχόμενος πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Σωκράτης Βαρδάκης μιλώντας χθες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της "ΚΡΗΤΗ TV", εργαζόμενοι με μεροκάματο μία μέρα την εβδομάδα ή με εργασία μία εβδομάδα το μήνα αποτελούν πλέον τη νέα αλήθεια και στην Κρήτη. Και το χειρότερο είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι "δεμένα τα χέρια" της Επιθεώρησης Εργασίας, καθώς εάν η επιχείρηση επικαλεστεί οικονομικά προβλήματα τότε ο εργαζόμενος-"λάστιχο" αποτελεί μια «νόμιμη επιλογή».
Ακόμη αυξήθηκε κατακόρυφα η μειωμένη απασχόληση. Μόνο που όπως είπε ο κ. Βαρδάκης με 4ωρη εργασία - που αποτελεί επίσης καθεστώς σε πολλές περιπτώσεις - δεν μπορούν να ζήσουν οικογένειες…
πηγή: http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1032767&srv=149

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου